Tien-minutengesprek

Vanwege een tien-minutengesprek op school heeft Daniëlle vanavond vrij genomen van haar werk als gastvrouw in een seksclub. Om zeven uur loopt ze de vrolijk opgetuigde gang in waaraan het klaslokaal ligt van haar dochter. Twee moeders die Daniëlle geregeld ziet, zitten er op stoeltjes voor tienjarigen op hun beurt te wachten. Al weten ze niets over haar werk, Daniëlle beschouwt hen wel als haar vriendinnen. Maar aan de partners naast hen is ze nog niet voorgesteld. ‘De vorige gesprekken zijn weer hopeloos uitgelopen,’ zegt er een.

Ze zwiept haar haren naar achteren, geeft de mannen een hand en neemt plaats op net zo’n lage kinderzetel als de rest. Wanneer een derde vriendin, Elselien, naast haar echtgenoot de gang in loopt, verknoopt Daniëlles maag. Als in een vertraagde film kost het de man een eeuw de weg naar het gezelschap af te leggen, geroezemoes wordt tot geruis. Tergend langzaam schudt hij de ouders een voor een de hand, en mompelt onverstaanbaar. Nu is Daniëlle aan de beurt. Zijn uitgestoken hand hangt voor de hare in de lucht, zijn mond verstart, zijn bruine ogen ontmoeten die van haar. Lang genoeg om te bevestigen dat ze elkaar herkennen.

Van de mannenclub, waar Daniëlle hem wel eens een whisky ingeschonken heeft en heeft gevraagd: ‘Heeft u uw keuze al gemaakt?’ Discretie is verzekerd, weet ze, van beide kanten.